Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Okos zár - nem csak betörők ellen

Az okostelefonok elterjedésével egyre több otthoni berendezést is lehet már egyszerűen a mobilunkról szabályozni, s ez nincs másképp az okos zárak esetében sem. 

Természetesen fajtától függően rengeteg féle modell található már a piacon, így a funkciólistákat végignézve mindenki el tudja dönteni, hogy neki melyik típus lesz a legszimpatikusabb.

Nézzük meg, miket tudnak ma az okos zárak!

A legtöbb modellhez van kulcs is, mely azért fontos, hogy akkor is be lehessen menni a lakásba, ha például már annyira lemerült a mobilod, hogy be sem tudod kapcsolni, hogy kinyisd a rajta lévő alkalmazás segítségével az ajtódat.

A legtöbb okos zár rendelkezik beépített kamerával is, mely képes fényképet vagy videót készíteni arról, hogy ki vagy mi van épp az ajtód előtt, így nem kell kinézned a kukucskálón, elég csak egy pillantást vetned a mobilodra, hogy eldöntsd beengeded-e az illetőt, vagy nem, s inkább a rendőrséget hívod, ha betörőt látsz a képen / videón.

Tehát ez egyben nemcsak kényelmes megoldás, de biztonságos is, hiszen minden nagyobb mozgás nélkül tudod értesíteni a hatóságokat, ha tényleg problémás alak áll az ajtód előtt.Természetesen vannak olyan okos zárak is, melyeknél el tudod dönteni, hogy ki jöhet be a lakásodba és ki nem, hiszen az Androidon vagy iPhone-on is elérhető alkalmazás segítségével ezt is be tudod állítani a zár applikációjának felületén.

Ehhez pedig van egy olyan funkció is bizonyos okos zárakon, amellyel megszabhatod azt, hogy ki mikor jöhet be vagy sem. Ez például akkor jó megoldás, ha nyaralni mész, és a szomszédod átjár megetetni az állataidat vagy megöntözni a virágaidat.

Ezzel az alkalmazással így azt is figyelemmel tudod kísérni, hogy ki, mikor és mennyi ideig volt a lakásodban. S ezt persze internet kapcsolat segítségével a telefonodról bármikor megnézheted, ellenőrizheted, vagy az eddigi beállításaidat felül is írhatod, ha módosítani szeretnél valamit az eddigi rendszeren.

Tehát mindamellett, hogy az okos zárak védelmet és egyben kényelmet is biztosítanak, mobilapplikációik igen könnyen kezelhetőek és egyénre szabhatóak, hogy a zárak úgy működjenek, ahogy Te akarod.

Vannak olyan okos zárak is, melyeket nem feltétlenül az okostelefonoddal kell kinyitnod, így ha elveszíted az okostelefonodat, de van egy speciális bilétád, mellyel ha az ajtó közelében állsz, ki tudod vele nyitni az ajtót, mert a szenzorok érzékelik a kis bilétát, mely jogosultságot ad arra, hogy kinyisd vele az ajtót. Ezt a funkciót nemcsak így lehet elérni, de vannak olyan modellek is, melyek képesek SMS-t fogadni, így ezzel is ki lehet nyitni az ajtót, ha nincs okostelefonod.

A nagyobb kapacitású és több funkcióval ellátott okos zárak pedig már nemcsak az ajtó nyitását és zárását teszik automatikusan lehetővé, hanem képesek érzékelni például a füstöt, a tüzet, a víz- és gázszivárgást és persze a szén-monoxidot is érzékelik, s ilyenkor riasztanak.

S léteznek már olyan okos zárak is, melyek a beépített mozgásérzékelő segítségével nemcsak azt tudják megmondani, hogy van-e valaki a lakásban vagy sem, hanem azt is, hogy aki bent tartózkodik épp, s nem mozdult már mondjuk 10 órája (pl.: betegápolásnál ez hasznos lehet). Ilyenkor jelzést ad ki a zár, melyet követni lehet okostelefon segítségével, így eldönthető, hogy a riasztás miatt cselekedni is kell, vagy csak valamelyik családtagunk épp hatalmasat alszik.

S nem kell megijedni, a ma kapható okos zárak csak az ajtóban vannak, nincsenek kilométeres hosszú kábelek sehol sem, hiszen a legtöbb esetben valamilyen vezeték nélküli megoldással működnek ezek a berendezések. A bennük lévő akkumulátorokat pedig általában két év után kell először újra tölteni, tehát emiatt sem kell aggódni, mert energiatakarékosan tervezték meg ezeket is gyártók.S mivel a központi egységet a legtöbb esetben hozzá lehet kötni az otthoni vezérlőrendszerhez, például a Google Asszisztenshez vagy Alexához, így akár beszéddel is lehet irányítani, beállítani vagy megtervezni az okos zár működését.

Szerezz be Te is egy okos zárat otthonodba, mellyel kényelmesen irányíthatod lakásod védelmi rendszerét, mert a speciális érzékelőkkel mindig tudhatod, hogy mi történik otthon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Okos zár Okos kilincs

Keresés