Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Intelligens ház - a praktikus és energiatakarékos embereknek

Emlékszünk, amikor csak a mosóporok voltak “okosak”, de ez még nem volt semmi sem ahhoz képest, amit a mai lakásokba vagy házakba beszerelhető vezérlő rendszerek tudnak. 

A technológia fejlődésével megjelentek a több funkciós vasalók, mosógépek, sütők és egyéb konyhai kiegészítők, s persze a hűtési és fűtési berendezések, a motoros redőnyök, elektromos garázsajtók, az intelligens párásítók, a programozható televíziók, s a lista szinte végeláthatatlan.

Emiatt egyre nagyobb igény lett arra, hogy központilag tudják az emberek irányítani ezeket a berendezéseket, így szépen lassan megszülettek az intelligens házak. De mit is jelent ez?

Lassan már mindenkinek csak okostelefonja van, így a programozás fejlődése miatt létrejöttek olyan alkalmazások, melyekkel könnyedén lehet irányítani az intelligens házakban lévő berendezéseket, legyenek azok biztonsági kamera rendszerek, füstjelzők, elektromos zárszerkezetek, riasztók, bébiőrök vagy klíma berendezések.

Az intelligens házaknak így az a legnagyobb előnye, hogy a praktikus kezelhetőség miatt ma már nem kell 10-15 távirányítót keresgélni a lakásban, hogy bekapcsoljuk a tévét, rádiót hallgassunk, beindítsuk a mosógépet, hogy mire hazaérünk a munkából már csak vasalni kelljen, vagy előmelegítsük télen, vagy ellenkezőleg; kellemes hűvös klímát varázsoljunk nyáron otthonra egy fárasztó nap után.

A különféle alkalmazások, melyek a legtöbb elektromos berendezéshez tartoznak így egységesíthetőek egy felületre például a Broadlink termékeivel, így csak egy okostelefonra van szükség ahhoz, hogy az intelligens ház különféle berendezéseit irányítsuk.

S persze nem kell hozzá mindig otthon tartózkodnunk, mert ha van internetes kapcsolatunk, akár külföldről, nyaralás közben is megleshetjük, mit vett fel éppen a beltéri vagy kültéri kamera, le vannak-e húzva a redőnyök, adott-e enni a szomszéd a kutyának, vagy használja-e valaki engedély nélkül a medencénket.

A modern építésű házak és lakások már mind alkalmasak arra, hogy különféle extra kényelmi és energiatakarékos megoldásokat és berendezéseket használjunk bennük, így aki igazán praktikusan kezelhető, víz-, gáz, és villany takarékos otthonban szeretne lakni, az meg tudja tenni az intelligens házak megannyi lehetőségein keresztül.

Így például nem hiányozhat egy intelligens házból egy programozható fűtési rendszer vagy klíma berendezés, termosztátos zuhany vagy kád, elektromos roló és garázs, okos nyílászárók, füst, szén-monoxid, éghető gáz, hőmérséklet és páratartalom érzékelő és persze egy minőségi riasztó rendszer.

Ezeket mind lehet központilag irányítani egy okostelefon segítségével, hiszen például a Broadlink termékeket pont erre fejlesztették ki, hogy az intelligens házak különféle berendezéseit ne külön-külön kelljen állítani, hanem egy alkalmazáson belül, egy okostelefon segítségével.

Az energia hatékony életmód szinte már alapvető feltétele az új típusú intelligens házaknak, hiszen így be lehet programozni a különféle berendezéseket, hogy mikor aktiválódjanak, s mikor legyenek stand-by üzemmódban, ha nincs rá szükségünk.

Így például be lehet állítani azt, hogy a klíma hogyan üzemeljen miközben alszunk, hogy elalvás előtt kellemes meleg legyen, majd éjszaka kapcsoljon ki, s reggelre megint melegedjen fel a lakás, hogy az ébredés gördülékenyen történjen. S munkába menet előtt pedig ki lehet kapcsolni, majd mikor hazaérünk már felmelegített otthon vár minket. Ez nemcsak energiatakarékos, de praktikus is, hiszen senki sem szeret éjszaka felkelni és állítgatni a fűtést, ilyenkor inkább szeretünk zavartalanul aludni.

Ugyanez igaz a távolról vezérelhető rolók, ablakok és ajtók használatára is, hiszen ha olyan környéken lakunk, ahol akár nyitva is hagyhatjuk a bejárati ajtót, még szellőztethetünk is egyet, munka végén, hogy mire hazaérünk friss levegő legyen az egész házban.

Az intelligens házak így nemcsak energiát, de időt is spórolnak nekünk, hiszen a technológiai innováció segítségével rengeteg terhet le tudnak venni a vállunkról, hogy nekünk már csak élvezni kelljen a kényelmet, s ki tudjunk kapcsolódni egy fárasztó nap után.

Tartalomhoz tartozó címkék: Intelligens ház Broadlink

Keresés