Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Okos termosztát - nemcsak időt spórol, hanem pénzt is

Az okos termosztát kifejezés hallatán sokak teljesen futurisztikusnak tűnő berendezéseket képzelnek el, mivel nem feltétlenül járnak otthonosan az épület gépészi vagy a számítógépes programozási szakmák különféle területein.

 

Ezzel természetesen nincs is semmi gond, hiszen jó esetben az ember azt csinálja munkaként amit szeret, vagy ami iránt érdeklődik. Viszont néhány alapvető dolgot érdemes tudni az okos termosztátokról, mert ezek segítségével sokkal egyszerűbben, gyorsabban, kényelmesebben és olcsóbban lehet irányítani az otthoni vagy munkahelyi hűtési és fűtési rendszereket.

 

Egy okos termosztát főként abban különbözik az átlagos kivitelezésű típusoktól, hogy különféle szenzorok segítségével képes rengeteg mindent, például mozgást is érzékelni, illetve a benne található program (alkalmazás) pedig arra való, hogy össze lehessen kötni az okos termosztátot a különféle okostelefonokkal, melyekkel az alkalmazás segítségével irányítani lehet, hogy hogy viselkedjen a klíma.

 

Tehát az okos termosztát nem csinál semmit sem automatikusan - amit nem Te állítottál előzőleg be -, ez nem a filmekben szereplő lázadó robot, hiszen nem fogja behozni reggel az ágyba a kávét és nem fogja átvenni a lakás vagy ház irányítását sem. Csak annyit tehet, amit mondasz vagy engedélyezel neki.

 

Mivel egy kis program, azaz applikáció segítségével lehet ki- és bekapcsolni, egy egész heti vagy havi fűtési-hűtési ciklust előre beállítani, vagy akár bizonyos szempontok alapján teljesen automatizálni az okos termosztátot, így elmondható, hogy teljesen biztonságosan lehet őket használni, nem kell tartani olyan dolgoktól, amelyekre egyszerűen nem képes.

 

Mi is tudjuk, hogy rengeteg ember véleménye megoszlik az okos eszközökről, de ez főképp az egyes termékek működésével kapcsolatos információk hiányából adódik, hiszen az ember biológiailag úgy fejlődött ki az elmúlt évezredek alatt, hogy automatikusan tartson attól, ami új vagy nem megszokott.

 

Viszont ilyenkor jön a természet varázslatos fejlesztő erője, mely nem más, mint az emberi kíváncsiság. Ha nem lenne az ember alapvetően kíváncsibb, mint félősebb, nem lennének repülők, vonatok, s a holdra sem szálltunk volna le, ahogy eszméletlenül hosszú hidak sem szelnék át a nagyobb folyókat.

 

Amennyiben Te is az a típus vagy, aki kicsit ódzkodik az intelligens házi készülékektől, így az okos termosztáttól is, meg kell nyugtatnunk, nem fog fellázadni ellened, és nem fogja károsítani az életed, hiszen pont az ellenkezőjére tervezték meg a gépészek és az informatikusok is: hogy kényelmesebb és egyszerűbb legyen az életed.

 

Így egy okos termosztáttal könnyedén tudod beállítani, hogy például amikor hazaérsz a munkából már kellemes hűvös vagy meleg legyen a lakásban. Továbbá azt is be tudod előre állítani a kis applikáció segítségével, hogy ezek teljesen automatikusan történjenek, hogy még munka után se kelljen a fűtéssel-hűtéssel foglalkoznod, mert ha előre megadod a rendszernek, hogy hány fokos legyen a lakás, amikor hazaérsz, nem kell minden nap beállítanod ezt.

 

S a legtöbb okos termosztátot hozzá lehet csatlakoztatni a legnagyobb otthoni vezérlő rendszerekhez is, így például Alexa vagy a Google Asszisztens rendszerein keresztül is tudod vezérelni az otthoni klímát.

 

A különféle érzékelők és berendezések többsége pedig úgy van kialakítva, hogy nagyon kevés áramot fogyasszanak - évente, de inkább két évente kell bennük elemet cserélni -, jól ellenálljanak a külső behatásoknak, legyen ez por vagy apró bogarak, illetve a legtöbb modell alig foglal valami helyet, hiszen a különféle érzékelőket már igen kicsi kialakításban lehet elérni.

 

Az okos termosztáttal így rengeteg pénzt, energiát és időt tudsz megspórolni, mert egyértelműen kevesebb lesz a fűtés számlád, hiszen a rendszernek meg tudod adni, hogy mikor és mennyi ideig fűtsön vagy hűtsön, s mivel nem kell egyesével tekergetned ezentúl a radiátorokat, vagy nyáron ki-behurcolni a ventilátorokat, így az ezzel töltött időt más, hasznosabb tevékenységekre tudod cserélni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Okos termosztát Termosztát

Keresés