Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

BTScanner Bluetooth » mobiltelefon jelenlét érzékelő

Ár:
19.790 Ft (15.583 Ft + ÁFA)
Cikkszám: VCS-KIE-BTS
Elérhetőség: Külső raktáron (2-3 nap)

BTScanner Bluetooth mobiltelefon jelenlét érzékelő

2021-es újdonságunk a BTScanner Bluetooth 2.0 alapú mobiltelefon jelenlét-érzékelő. Beállítható rajta mobiltelefonok Bluetooth-azonosítója, és bármelyik telefon érzékelésekor HTTP URL hívásokat képes indítani a helyi hálózaton telepített Shelly okoseszközök vagy pl. Tasmota firmware-es Sonoff eszközök felé, illetve MQTT-vel kapcsolódni képes MQTT szerverhez, így kompatibilis OpenHAB-bal; Home Assistant-tal, Homey-val és FHEM-rendszerrel is.

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó:
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A mobiltelefon az egyetlen dolog, ami mindig nálunk van, amikor elhagyjuk a házat vagy éppen hazaérünk, így a telefon jelenlétének az érzékelése kiválóan alkalmas a hazaérkezésünkkel vagy távozásunkkal kapcsolatos automatizáláshoz.

BTScanner a klasszikus Bluetooth 2.0 technológiát használja a hatótávolságon belüli mobiltelefonok érzékelésére. Ha megtalálja bármelyik előre megadott telefont, akkor HTTP-s (Direct Device to Device (DDD)) parancsokat képes küldeni közvetlenül az ilyet fogadni képes IoT okoseszközöknek, és ezáltal automatizálni képes a hazaérkezéshez kapcsolódó folyamatokat, például a kertkapu kinyitását, a garázsajtó kinyitását, redőnyök felhúzását / leengedését, vagy éppen a lámpák fel-lekapcsolását. Hasonlóképpen, képes ú.n. "Reverse" HTTP-s DDD parancsot küldeni távozáskor is, azaz akkor, ha a korábbi találatok után 5 keresési cikluson keresztül egyetlen telefont sem talál a hatókörén belül.

Közvetlenül (saját szerver nélkül is) használható bármilyen HTTP paracsokat fogadni képes eszközzel (pl. Shelly, Sonoff-Tasmota, ESPEasy).

Ezen kívül MQTT üzenetet is képes küldeni az otthoni MQTT szervernek a mobiltelefon Bluetooth-ának a megtalálásakor, kompatibilis a Home Assistant, OpenHAB, FHEM, Homey rendszerekkel is. (Home Assistant config letölthető hozzá.)

A BTScanner Bluetooth-alapú mobiltelefon jelenlét-érzékelő egy különlegesen hasznos kiegészítője az otthon-automatizálási rendszereknek. A Bluetooth v2.0-nak köszönhetően régi hagyományos telefonok jelenlétének az érzékelésére is alkalmas, hiszen használatához nem szükséges a telefonokra app-ot telepíteni vagy a telefonokat külön beállítani, sem a Bluetooth-t nem kell párosítani a jelenlét érzékelővel. Mindössze az érzékelni kívánt telefonok BT azonosítóját kell megadnunk a jelenlét érzékelőnek, a telefonon pedig csak egy bekapcsolt Bluetooth-ra van szükség, és a BTScanner a kb. 10 méteres körzeten belüli telefonokat automatikusan érzékelni fogja (de nem kapcsolódik rájuk).

A jelenlét-érzékelő admin. felületén megadhatjuk az érzékelésre kiválasztott telefonok Bluetooth MacAddress-ét (egyedi azonosítóját). Ezek bármelyikének az érzékelésekor a jelenlét-érzékelő:

 • vagy HTTP URL hívásokat (Shelly DDD, azaz Direct Device-to-Device parancsokat) képes indítani a helyi Shelly okoseszközök vagy a Tasmota firmware-es Sonoff eszközök felé,
 • vagy MQTT-vel kapcsolódni képes ESPEasy + MQTT az intelligens otthoni kiszolgálókhoz - pl. OpenHAB-hoz; FHEM-hez és Homey-hoz.

HTTP API esetén bármely telefon érzékelésekor elküldi az előre definiált (minden telefonra azonos) HTTP parancsot, MQTT esetén pedig az MQTT szervernek átadja az érzékelt telefon MacAddress adatát is, azaz MQTT-vel az egyes telefonkészülékekre külön-külön egyedi automatizmusok is létrehozhatóak.

Összesen maximum 15 db konfigurációs tétel (telefon BT MacAddress és URL parancs) adható meg egy BTScanner érzékelő az adminisztrációs felületén. Ebből max. 8-10 telefon megadása javasolt, mivel e felett már nagyon lassúvá válik a telefonok érzékelése, mivel a BT kapcsolatok keresése kb 6 másodperc/telefon hosszú ciklusokban zajlik, így 1 telefon esetén azonnal, 3 telefon esetén max. 18 másodpercen belül, 10 telefon esetében max. 1 percen belül érzékeli a BT-szkenner a telefon jelenlétét.

Ha a Bluetooth kb. 10 méteres hatótávolsága túl kicsinek bizonyul az ingatlan méretéhez képest, (pl. nagy alapterületű vagy több emeletes az épület, nagy a kert), vagy több mint 8-10 telefont kell felismerni, esetleg a kertkapu és garázskapu automatizálásra is szükség van, akkor több BTScanner jelenlét-érzékelő is működhet a hálózaton, akár egymással együttműködve is (ú.n. master-slave kapcsolatban).

A BTScanner adminisztrációs felületét a használat kezdetekor (vagy ha a megadott WiFi-hálózatra nem képes kapcsolódni) az eszköz WiFi Access Point-jára való csatlakozással érjük el, majd ott a BTScanner-t beállíthatjuk a WiFi -hálózatra való csatlakozásra.

Ha kertkaput vagy garázskaput szeretnél hazaérkezéskor automatikusan nyitni, akkor a telefon érzékelésén alapuló automatizálás helyett a BTScanner-hez a BTCarUSB kiegészítőt ajánljuk inkább.

Miért? Mert ha a BTScanner-rel a mobiltelefonunk jelenléte alapján automatizálunk, akkor elfordulhat, hogy a telefonunkkal a garázsnál vagy kertkapunál elhelyezett BTScanner érzékelő hatókörzetébe kerülve akaratunkon kívül kinyitjuk a garázskaput vagy kertkaput. Erre is van azonban megoldás: az autóban (a kocsi USB portjába, vagy egy szivargyújtó töltőbe dugva) elhelyezzük a BTScannerhez való, külön kapható BTCarUSB autós USB kulcsot, és ennek a jelenlétét csak akkor érzékeli a BTScanner és csak akkor nyitja ki a kaput, ha az USB-kulcs áram alatt van a járó motornak köszönhetően. A kocsi leparkolása és az indítókulcs eltávoltása után az USB kulcs jelenlétét a BTScanner már nem érzékeli és a jelenléte nem nyitja ki a kaput.

 

Funkciók:

 • Bluetooth 2.0-nak köszönhetően régebbi és újabb mobiltelefonokat is felismer (Android, iPhone, régi telefonok)
 • Támogatja a Shelly relék DDD (HTTP API) vezérlését - Shelly 1 / 1PM / 2 / 2.5 / 4Pro
 • Támogatja a Tasmota firmware-es (Sonoff) eszközök HTTP API-s vezérlését
 • Támogatja az ESPEasy-t is
 • Támogatja a redőnyvezérlést is.
 • Alexa kompatibilis (IFTTT-n keresztül)
 • Összesen 15 mobiltelefon (MAC BT 2.0 cím) és DDD parancs állítható be összesen (max. 8-10 mobiltelefon ajánlott)
 • A HTTP DDD parancsokat és az MQTT üzeneteket akkor küldi el, amikor a BT szkenner legalább egy mobiltelefont megtalál, vagy amikor a korábbi kapcsolat megszakad (és 5 keresési ciklus során nincs találat)
 • Ha a Bluetooth hatótávolsága túl rövid (pl. több emeletes az épület, vagy nagy a kert), vagy több mint 8-10 telefonja van, akkor egyszerre több BTScanner jelenlét-érzékelőt -t is használhat.
 • A konfigurálás jelszóval védett WEB felhasználói felületen keresztül hajtható végre.
 • A firmware frissíthető a WEB felhasználói felületen keresztül
 • Home Assistant, OpenHAB, FHEM, Homey kompatibilis

Ajánlott kiegészítő:

A BTScanner termék nem tartalmaz tápegységet, az egy külön megvásárolható termék. A kínálatunkban megtalálható, kifejezetten hozzá ajánlott microUSB-s tápegységre a BTScanner öntapadós tépőzárral (tartozék) fel is erősíthető egyszerűen az alábbi képen látható módon.

További információk

Tömeg 0.111 kg
Méretek 6.9 × 4.1 × 1.8 cm
Terméktípus

Bluetooth 2.0 telefonjelenlét-érzékelő

Eszköz működési betáp

5V microUSB

Bekötés

230V AC konnektor aljzat

WiFi kapcsolat

igen

Interneten vezérelhető

helyi WiFi hálózaton állítható be

Cloud üzemmód (gyári firmware-rel)

nem

Helyi hálózati üzemmód (gyári firmware-rel)

igen

MQTT támogatás (gyári firmware-rel)

igen

REST API támogatás (gyári firmware-rel)

igen

Támogatott integrációk

Home Assistant, OpenHAB, Homey, FHEM, HTTP API (Shelly DDD, Tasmota Sonoff), MQTT

Webes (böngészős) admin felület

igen

Gyártó

BTScanner

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Hasonló termékek

Külső raktáron (2-3 nap)
17.290 Ft
Utolsó 1 db raktáron
13.890 Ft
Külső raktáron (2-3 nap)
13.399 Ft

Keresés